Reisgidsen

Voor op pad te gaan is het verstandig om je enigszins voor te bereiden op de tocht. 

Goede reisgidsen en kaarten spelen daarbij een belangrijke rol. Een aantal reisgidsen wordt elders op deze site beschreven. Wat betreft kaarten kun je deze online bekijken, voor Frankrijk is de site Geoportail een bron van informatie. Klik rechtsboven op Cartes IGN en zoom in naar de gewenste schaal.

Hieronder een selectie van waardevolle reisgidsen:


Goede kaarten op papier zijn:

voor België bijvoorbeeld ééntje uit de serie Geocart op schaal 1:100.000. Te vinden op   www.geocart.be. Of voor meer detail op schaal 1:50.000 de serie van het Nationaal Geografisch instituut (72 delen). Datzelfde instituut heeft overigens ook uitgebracht de themakaart "Militair Toerisme België". 

Voor Frankrijk van het IGN een kaart uit de serie Top100 op schaal 1:100.000 of uit de serie Top25 op schaal 1:25.000.

Wat wij in ieder geval altijd meenemen is het volgende:

  • routebeschrijving(en)
  • een (opgeladen) smartphone, met daarop een app met gedetailleerde kaarten. De standaard app 'kaarten' op de Iphone voldoet niet echt. My Maps is een beter alternatief want de kaarten zijn gedetailleerder en geven ook paden aan. Het eerder genoemde Geoportail is ook in app vorm te verkrijgen.
  • fototoestel, bij voorkeur met vastlegging GPS-coordinaten. Daarmee zijn later nauwkeurig de bezochte locaties terug te vinden.
  • boeken en andere achtergrondinformatie (hiermee komt een plek nog wat meer tot leven)
  • proviand en picknickspullen voor een picknick onderweg (de route voert veelal over het Franse platteland waar pleisterplaatsen wel eens "few and far between" zouden kunnen zijn)
  • laarzen, wandelschoenen, handdoek, kompas, goede zaklamp en oplader voor zaklamp en telefoon

Dan nu de routes zelf. Al jarenlang maken wij met veel genoegen gebruik van onderstaande reisgidsen om het Westelijk Front te bezoeken. Deze vormen de basis van elk bezoek omdat er zeer veel bezienswaardigheden in staan beschreven. Maar zoals bekend, schrijven is schrappen. Iedere schrijver maakt dus een persoonlijke keuze uit alle bezienswaardigheden. Om een beetje een totaalindruk te krijgen is het handig om meerdere reisgidsen mee te nemen.   


Copyright Bas Sjoerts 2005-2020      E-mail b.sjoerts@gmail.com