2015 (3) - 17 t/m 19 april - Wandelen rond Verdun 2

In het vroege voorjaar gingen we op pad om eens wat langere wandelingen rond Verdun te gaan maken. Tot nu aan toe hadden we wel gewandeld maar zeer mondjesmaat en dan vaak alleen om een bunker, fort of andere obscure moeilijk bereikbare bezienswaardigheid te "ontdekken”. Twee wandelgidsen leverden ons wat mogelijkheden waar we een keuze uit maakten.

Via Longuyon kwamen we eerst langs de Necropole Nationale de Doncourt-les-Longuyon, eigenlijk niet meer dan een massagraf en een monument. 's Middags bereikten we het Camp Marguerre. Een goed bewaard gebleven Duits kamp, gelegen enkele kilometers achter het front. Hier werden diverse soorten beton uitgetest. Succesvol, want er staan nog enkele gebouwen overeind. In sommige gebouwen zijn de wandversieringen nog min of meer intact.

Twee stops leidden ons naar twee verwoeste en niet opnieuw opgebouwde dorpen (Villages detruits) Beaumont en Louvemont. Bij die laatste deden we een wat lugubere vondst (zie foto).

Ingecheckt in onze stacaravans op de camping Les Breuils te Verdun en daarna in het laatste licht van de dag nog een wandeling gemaakt in de buurt van Fort Souville.

Meer tekst volgt...


Copyright Bas Sjoerts 2005-2020      E-mail b.sjoerts@gmail.com