2013- 28 juni t/m 1 juli - Drielandentrip

Zeebrugge-Oostende-Dover-Hawkinge-Amiens-Thiepval

Deze reis draaide vooral om de zee en dan in het bijzonder het Nauw van Calais. Mede daarom werd het ook een reis waarin wat WO2 elementen waren opgenomen. Ben je eenmaal ter plekke dan kun je dat niet negeren. Daarbij was het voor de hand liggend dan ook Engeland aan te doen zodat letterlijk beide zijden van het Kanaal bekeken konden worden.

Na onderweg veel regen te hebben verwerkt kwamen we aan in een droog Zeebrugge. Eerste stop was de kerk en de naastgelegen militaire Britse en Duitse graven. Hier kwamen we de eerste slachtoffers van de raid van Zeebrugge tegen. Dit evenement liep als een rood draadje door tot Dover. 

Raversijde. Zeer uitgestrekt openluchtmuseum in de duinen nabij Oostende. Met audioguide goed voor een paar uur WO1 en WO2. 

Zuydcoote. MBP

Fort des Dunes. Fort met museum over met name de gevechten rond Duinkerke in mei 1940 en operatie Dynamo.

Tunnel sous La Manche

Hythe. Ons engels basiskamp. Basic hotelletje in een aardig plaatsje met een bijzonder goed Nepalees restaurant. 

Dover Castle. Enorm complex way in WO1 en 2 als belangrijk observatiepunt fungeerde voor het vaar- en vliegverkeer in het Nauw van Calais.

begraafplaatsen Dover.Fraai gelegen aan de rand van Dover. Hier vinden we enkele slachtoffers van de Zeebrugge raid in 1918.

Shorncliffe Military Cemetery. De foto's spreken voor zich. Ook een Belgisch monument en recente Britse graven. Want die jongens sneuvelen nog steeds in Irak en Afghanistan.

Hawkinge. Battle of Britain museum. Door vrijwiligers gerund grout museum in ten paar loodsen. Tjokvol materiaal, vliegtuigen en verhalen.

Capel-le-Ferne. Battle of Britain Memorial. Boven op de krijtrotsen gelegen locatie.

Batterie Lindemann. Terug in Frankrijk, een geschutspositie gericht op zee in de eerste heuvelrug ten zuiden van Sangatte/Calais.

Wimereux. Graf van John McCrae

Etaples. Indrukwekkende beroemde Britse MBP. Hier was in WO1 een enorm Brits kamp met een groot hospitaal, wat de grootte van de begraafplaats verklaart.  Overigens in WO2 hergebruikt als kampement door de Duitsers voor Operatie Seelöwe, de invasie van de UK. 

Montreuil. Standbeeld van Haig op zijn knol.

Doullens. Even langs het stadhuis voor de Salle de la Commandement Unique. Helaas gesloten...

Chateau.Overnachting in een echt kasteel! 

Amiens. Lekker eten aan het water en dan genieten van het klank- en lichtspel wat op de kathedraal wordt getoverd. 

Pozières. Lochnagar Crater. Bijwonen van de jaarlijkse herdenking op 1 juli. Met ook een Nederlands inbreng, alles in het teken van de vrede tussen de volkeren. 

Thiepval. Meer militaire en officiële herdenking met parade en muziekkapel.


Bezochte plaatsen op Google Earth zien? Klik hier. Hiermee download je een kmz bestand wat geopend kan worden in Google Earth.

Copyright Bas Sjoerts 2005-2020      E-mail b.sjoerts@gmail.com