2012 - 27 t/m 30 september - Mons to Meaux

Mons-Maubeuge-Ors-Guise-Vendeuil-Chauny-Villers-Cotterets-Meaux-Paris-Nimy-Compiègne

Het thema en daarmee de reisroute, was duidelijk; we zouden The Glorious Retreat van de BEF volgen van Mons tot Meaux aan de Marne. 

Onderweg zouden we de verschillende slagvelden aandoen en het nieuwe WO1 museum in Meaux bezoeken. En omdat we dan toch in de buurt zijn stond ook Parijs op het programma.

Na een moeizame maar wel fraaie rit door de binnenlanden van Vlaams Brabant belanden we in Ecaussinnes-Enghien. Alhier vonden we een privé-museum gewijd aan WO1 en WO2. De toevallig aanwezige schoonzoon vertelde dat het museum gesloten was en pas na de middag zou er weer iemand zijn. Daar konden we helaas niet op wachten, het zal voor een andere keer zijn.

Op de N5 tussen Soignies en Mons is een door een merkwaardig toeval een bijzondere plek ontstaan: Hier getuigen schuin tegenover elkaar twee plaquettes van het eerste en laatste schot van het Britse leger in WO1. 

In en uit de regen bekeken we achtereenvolgens het voormalige station van Obourg, de spoorbrug bij Nimy, het stationnetje van Mons, de burgerbegraafplaats in Mons (incl. Mons Communal Cemetery) om te eindigen op een van de fraaist aangelegde militaire begraafplaatsen in Belgie, te St. Symphorien. In een parkachtige omgeving liggen verspreid in diverse perken Duitsers en Britten door elkaar. Al even symbolisch als zoëven aan de N5 liggen hier de graven van de eerste en laatste gesneuvelde Gemenebestsoldaat schuin tegenover elkaar. Op 4 augustus 2014 vormde deze locatie  de achtergrond voor de officiële herdenking van 100 jaar WO1.

Guise. Plaats van een belangrijk achterhoedegevecht van de Fransen met de Duitsers wat de Britten de lucht verschafte om zich veilig terug te trekken. een paar kilometer ten zuiden ervan is de Internationale MBP La Desolation. Een prachtige naam die recht doet aan het landschap. 

Meaux. Onze overnachtingsplaats. Hier staat sinds kort een fraai nieuw museum wat geheel gewijd is aan de eerste Slag (of Wonder) aan de Marne. 's Avonds is er, zoal sin elke Franse provinciestad vrij weinig loos. De markt op zaterdagmorgen is dan weer om te watertanden.

Parijs. Hier bezochten we het Hotel des Invalides met oorlogsmuseum. Zalen en etages vol met oorlogsmemorabilia. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Bezochte plaatsen op Google Earth zien? Klik hier. Hiermee download je een kmz bestand wat geopend kan worden in Google Earth.

Copyright Bas Sjoerts 2005-2020      E-mail b.sjoerts@gmail.com