2011 - 29 september t/m 2 oktober - Metz-Lotharingen

Luxemburg-Metz-Bouxieres-Forten Metz

Dè grote reis van 2011. 4 dagen met hoofdverblijf in Metz. Van Luxemburg via Thionville naar Metz en vandaar een rondrit ten zuidwesten van Metz naar o.a. le Froidmont en Thiaucourt. 

Tevens wat rondstruinen in de forten rond Metz en een rondleiding op de Feste Wagner. we pakten nog even de Ligue 1 degradatiepot Nancy-Evian mee. 

Vervolgens met een wijde boog door het mijnengebied van Briey en de Woeuvre richting Belgische grens.  

Klik op KAART voor een overzicht van de bezochte plekken op Google Maps.

Donderdag 29 september

Eerste stop is een lunch te velde ergens onderweg in Luxemburg. Daarna snel door naar de stad Luxemburg. Van 1815 tot 1866 behoorde Luxemburg tot de Duitse douanebond en was er in de stad een Pruisisch garnizoen gelegerd die begonnen waren met het aanleggen van een begraafplaats. Later zijn hier Duitse en Franse gesneuvelden uit WO1 en WO2 bijgezet. Het ligt wat weggestopt in een lommerrijke buurt in het oosten van de stad, Clausen.

Toen de grens over naar Frankrijk, in het bijzonder Thionville. In 1914-1918 was dit nog Duits grondgebied en heette de stad Diedenhofen. Thionville en Metz waren garnizoenssteden en werde voorzien van een fortengordel. Wij bezochten de Feste Obergentringen (Guentrange). Vrij toegankelijk en de bus kon kortbij geparkeerd worden.  Een fraai complex waarbij de  bouw en de plek van de gebouwen zijn aangepast aan het terrein. Voor toen een nieuwe manier van bouwen. Zo zijn de drie kazernes deels ingebouwd in de heuvel. 

Ook bezochten we in Thionville de Internationale Militaire begraafplaats met Franse, Britse, Belgische en Russische graven.

Inchecken in Hotel Metropole, tegenover het prachtige station. Een groot deel van de binnenstad ademt nog een Duitse sfeer wat komt door de architectuur uit de eeuwwisseling (d.w.z. van de 19e naar de 20e eeuw). De stad was toen immers Duits.

Vrijdag 30 september

Vandaag een lange rondrit door Lotharingen, ten zuiden van Metz. We startten in een verwoest en niet meer opgebouwd dorp, Noroy. Resten van gebouwen zijn nog altijd goed te vinden in het struikgewas. Vlakbij ligt Bouxières-sous-Froidmont. Voor de kerk staat een standbeeld van soldaat Emile Pouget. Hij staat te boek als de eerste Franse dode soldaat van WO1, gesneuveld door vijandelijk vuur aan de nabij gelegen grens op 4 augustus 1914 rond 11:50 uur. Een aantekening hierbij is wel dat het hier gaat om de eerste dode NA de oorlogsverklaring. Want daarvòòr, op 1 augustus sneuvelde in Nomeny korporaal Peugeot. 

Het Bois de Froidmont ligt even verderop en daarin bevinden zich zonder twijfel één van de fraaiste voorbeelden van Duitse bouwsels, zoals een hospitaal, administratiepost, uitkijkpost. en kazerne. Auto parkeren aan de ingang van het bos bij de kapel. Dan liggen op diverse plaatsen verspreid de nodige betonnen gebouwen. De locatie ervan is zo nauwkeurig mogelijk weergegeven op de kaart.

We staken de Moezel over naar Norroy en bekeken het monument wat opgericht was op de plek van een Duitse begraafplaats die nu was geruimd. Even verder genoten we van een fijne picknick.


Copyright Bas Sjoerts 2005-2020      E-mail b.sjoerts@gmail.com