2001 (4) - 3 oktober - Een Belgisch Slagveld

Hamont-Lixhe-Halen (Museum Slag der Zilveren Helmen)

Weer een verkenning, nu verder Vlaanderen in. We begonnen bij een mooi initiatief, namelijk een reconstructie van het elektrisch hek wat door de Duitsers tijdens de oorlog langs de hele Belgisch-Nederlandse grens werd gebouwd om, volgens eigen zeggen, Belgische vluchtelingen tegen te houden. Maar dat wierp ongetwijfeld ook een drempel op voor deserteurs en (mensen)smokkelaars. Maar wat een idee! Een hek van een paar honderd kilometer om je landsgrenzen te verdedigen (lees: je land te behoeden voor leegloop), waar hebben we dat bij Duitsers meer gezien...

Het hoe en waarom van het stroomhek wordt hier duidelijk uitgelegd. Zo krijg je een goed idee van hoe dit hek heeft gefunctioneerd.

Via Belgisch Limburg (waar we geen WO1 tegenkwamen) reden we naar Lixhe. De eerste oversteekplaats van het Duitse leger over de Maas, schuin tegenover Eijsden. Dick en Jaap waren hier nog niet geweest. Onze eigen route hebben we verder verkend van Lixhe naar Halen. Daarbij volgden we eerst de spoorlijn van Aachen naar Tongeren die net over de Maas een tunnel induikt en erbij Wonck weer uitkomt. Daar liggen nog wat bunkertjes verspreid, waarvan wij er nog achter moeten komen of deze uit WO1 of WO2 stammen.

Via de vallei van de Geer naar Tongeren en uiteindelijk in Halen aangekomen. Daarover hadden we zoveel mogelij kinfo op internet ingewonnen en dus op zoek naar de monumenten en begraafplaatsen. Eerste stop was de plaquette over de brug over de Gete, indertijd een belangrijk strategisch punt. De naast de brug gelegen brouwerij liep daarom grote schade op. Bij de VVV in het stadhuis (geflankeerd door WO1 beelden) nog wat info bemachtigd over het slagveld en toen op zoek. Even buiten Halen ligt de Belgische militaire begraafplaats Velpen.

Copyright Bas Sjoerts 2005-2020      E-mail b.sjoerts@gmail.com