2016 (1) - 16 t/m 18 maart - Langs de Maas

Dinant-Sedan-Verdun

Na wekenlang wachten was het eindelijk lekker lenteweer geworden; tijd om de Maas af te zakken richting het front.  

Via enkele Belgische begraafplaatsen rond Tienen en via Namen de Maas afgezakt langs Dinant, Givet tot Charleville-Mezieres en Sedan. Rond Sedan het slagveld van de oorlog vab 1870-1871 bezocht. Daarvan restten ook nog talrijke monumenten en (massa)graven. 

Ten zuiden van Sedan bij het plaatsje  Noyers-Pont Maugis liggen twee grotere militaire begraafplaatsen, een Duitse en een Franse. Beide zijn een bezoek meer dan waard. Niet alleen zijn ze fraai gelegen op de flank van een heuvel maar ze zijn indrukwekkend in hun grootte en hun monumenten. Verder langs de Maas richting Verdun stuitte ik op een voormalige Duitse militaire begraafplaats bij Luzy-St. Martin. Het bord brengt de locaties van alle veldgraven in beeld (gevechten eind augustus 1914). De soldaten die daar begraven lagen zijn deels overgebracht naar deze toen nieuwe begraafplaats. Deze is trouwens bijoznder qua vorm want het is een stenen muur die een ring vormt waarbinnen de graven liggen. Aan het eind van de oorlog waren het de Amerikanen die hier hun laatste gevechtshandelingen aangingen in een poging om de Maas over te steken.

Volgende stop is de mooi aan de Maas gelegen Duitse Militaire begraafplaats Brieulles. Ik kon het niet laten om nog even langs te gaan bij het monument op de Mort-Homme, dat blijft een luguber beeld.

De volgende dag vanuit Verdun het Memorial in Fleury bezocht wat net was vernieuwd en enkele weken eerder was heropen. Bij Vaux een wandeling over het slagveld gemaakt langs diverse bezienswaaardigheden (oa Fort de Souville). Al met al een korte maar fijne trip


Copyright Bas Sjoerts 2005-2020      E-mail b.sjoerts@gmail.com