Ysselstein-Heerlen-Aken-Eupen-Verviers-Luik
Deze trip draaide uit op een gecombineerd WO1- en groundhopperreisje door Zuid-Limburg, Aken, het Land van Herve en Luik. Perfecte combi voor beide deelnemers en zeker voor herhaling vatbaar. De afwisseling houdt het leuk en voorkomt oorlogsmoeheid.
We begonnen bij het monument voor het Belgisch Vluchtoord bij Uden. Via de immense Duitse militaire begraafplaats van Ysselsytein, met WO1 monument en graven rden we verder Limburg in om de stadions van Fortuna Sittard en Roda JC (Parkstad en het heerlijk vervallen Kaalheide) aan te doen.
Waar minder van over bleek te zijn was het oude Tivoli stadion van Alemannia Aachen. Slechts een oude trap was blijven staan naast het nieuwe lego stadion. Aan de rand van Aken bezochte we het Waldfriedhof, met vele graven uit WO1. Blijkbaar hebben de Duitsers een gevallenen begraven in hun woonplaats, ik kan me niet voorstellen dat deze graven allemaal van doden zijn die zijn gestorven in een lokaal militair hospitaal.
Toen Belgie in, zo’n beetje langs de invalroute die de Duitsers in augustus 1914 ook hebben genomen. Zodoende stuitten we ook op het monument voor de Cavalerist Fonck, de eerste Belgische gesneuvelde militair. In 1914 was het grensverloop wel wat anders dan nu, iets waar het voormalige station van Herbesthal van getuigt. Nu verlaten en niet meer in gebruik was het in 1914 een druk grensstation. Ook Eupen was in 1914 nog Duits, daar liggen op het Ehrenfriedhof Duitse soldaten uit WO1 en WO2. Laatste stop die dag was Verviers, waar we de lokale begraafplaats bezochten met opvallend veel graven van Belgische oud-strijders.
Volgende dag begon met een rondleiding over het terrein van La Chartreuse, de oude vesting van Luik op een heuvel in de stad. Naast wat monumenten was er van de gebouwen weinig te zien. Dan is de gigantische dodenstad die Robermont wel een aanrader. Zeker voor de liefhebber van funeraire finesses. Uiteraard ook militaire graven hier van vele nationaliteiten.
Luik kun je niet verlaten zonder een fort te bezoeken, dat werd Chaudfontaine. Nu in gebruik als terrein voor buitensport. Vanaf de nabij de ingang gelegen militaire begraafplaats is er een mooi uitzicht over Luik. In Ougree staat een bijzonder mooi monument voor gesneuvelde Belgische militairen waar hun namen zijn vermeld op goudkleurige metalen platen.
Vlakbij liggen de stadions van Seraing (oude meuk) en Standard (modern). Maar het fraaiste was het oude stadionnetje van RFC Tilleur wat nog een sfeer van 40 jaar geleden ademde.
Laatste WO1 stop was het Mémorial Interallié op de heuvel van La Cointe. Gelegen net boven het station van Luik, Guillemins. Diverse geallieerde landen hebben hier hun eigen monument. De enorme naastgelegen basiiliek van het Heilig Hart en de toren zijn helaas niet toegankelijk.
Laatste twee stadionnetjes waren die van RFC Luik (de club van Jean Marc Bosman van het gelijknamige arrest) en Visé.