2017 (3) - 18 en 19 mei - Hernieuwingstrip West-Vlaanderen

Veurne-Ieper-Koekelare

Sinds enige tijd weer eens een trip met de hele groep oudgedienden. In deze tocht hebben we zowel wat 'oude bekenden’ als nieuwe bezienswaardigheden in West-Vlaanderen bezocht.

Nieuw was het bezoekerscentrum Westfront, onder het Albert Monument in Nieuwpoort. Uitleg over de onderwaterzetting van de IJzervallei in 1914 vanuit het naastgelegen sluizencomplex de Ganzenpoot. Daarnaast aandacht voor kunstenaars in WO1. Vanop het monument zelf een mooi uitzicht over de sluizen, de IJzer en Nieuwpoort.

Naast wat lokale Belgische militaire begraafplaatsen bezochten we het Belevingscentrum Vrij Vaerland in Veurne. Hier aandacht voor het leven in het enige stukje Vrij Belgie, de hospitalen en de inspanningen van Marie Curie aan het front waar zij experimenteerde met radiologie. 

In het gehucht Leugenboom in Koekelare staat inmiddels een prima museum met veel informatie over Lange Max, het grote Duitse geschut waarmee Duinkerken werd beschoten. De originele fundering is nog te bekijken. Door animatiefilmpjes in het museum wordt de werking verduidelijkt.

We konden de militaire begraafplaats Houthulst niet overslaan, alhoewel de toegangsweg versperd bleek door wegwerken. In Klerken beklommen we de Vredesmolen, een opgeleukte molenstomp die door de Duitsers als observatiepunt werd gebruikt. Eenmaal beklommen begrijp je waarom. We eindigden met een kort bezoek aan het Jan Breydel stadion in Brugge, met ook daar een plaquette voor in WO1 gesneuvelde voetballers.

Copyright Bas Sjoerts 2005-2020      E-mail b.sjoerts@gmail.com