WO1 op digitale kaarten

Al jarenlang ben ik bezig geweest om de reizen voor te bereiden. Daarvoor gebruikte ik het programma MS Autoroute. Hierin markeerde ik interessante bezienswaardigheden die we onder weg aan zouden gaan doen. Deze markeringen worden vervolgens in een navigatiesysteem, in dit geval TomTom, geladen. Dan heten de markeringen POI's (Points Of Interest).

Sinds kort ben ik de POI's gaan uploaden naar Google Earth. Hierdoor is het mogelijk geworden om online (en dat kan tegenwoordig dus ook mobiel) divers bezienswaardigheden letterlijk 'in kaart' te brengen. Inmiddels zijn honderden POI's beschikbaar en zullen er in de toekomst nog wel wat bij gaan komen. Deze POI’s worden als kmz bestand gexporteerd en dat bestand heb ik beschikbaar gemaakt en is dat hier te downloaden. 

Vervolgens zijn er een aantal programma’s of apps waarmee het kmz bestand te openen is;

In een browser op de PC of Mac is dat uiteraard Google Earth. Download het bestand WO1.kmz en open het in Google Earth. Het is onderverdeeld in een aantal categorien, te weten: Front, Monumenten, Forten, Musea, Begraafplaatsen. Later komen hier nog wandelingen bij.

Op de smartphone in een app. Zelf gebruik ik de gratis app maps.me op de iPhone. Na het openen van het kmz bestand heb je een database van WO1-POI’s. Het handige is ook nog eens dat met de app kan worden genavigeerd met gesproken instructies, ook op Apple Carplay. Super handig om van locatie naar locatie te rijden. Denk er wel aan dat navigeren alleen werkt als er lokale kaarten zijn gedownload. Maar dan werkt de navigatie dan ook offline. En dat kan wel eens erg goed van pas komen op het Franse platteland...

Als er iets niet klopt of ontbreekt laat me het dan weten.

In september 2012 heeft de CWGC in samenwerking met de Universiteit van Oxford een volledige lijst van hun begraafplaatsen in de gehele wereld gepubliceerd. Uitleg over gebruik is hier te vinden.

Copyright Bas Sjoerts 2005-2020      E-mail b.sjoerts@gmail.com