2003 - 11 oktober - Fortenexcursie Hollogne en Eben-Emaël

Luik, Fort Hollogne en Fort Eben-Emaël

Al langere tijd waren we op zoek naar een manier om een fort wat "diepgaander" te bezoeken. Het liefst zo letterlijk mogelijk. Die kans kwam in de vorm van een excursie georganiseerd door de onvolprezen René en Bertha Roede van de al even onvolprezen militaire boekhandel Fortress Books.

Fort de Hollogne

Samen met zo'n 25 andere deelnemers waren we al om 9.30 uur in het Fort de Hollogne ten noordwesten van Luik, gelegen pal naast het vliegveld Bierset. Na een welkom kopje koffie en chocoladebroodjes in het fort zelf startte de rondleiding. Gelukkig was de gids tweetalig (frans en nederlands) zodat hij ook voor ons goed te begrijpen was. Fort Hollogne maakt deel uit van de fortenring van Luik die aan het einde van de 19e eeuwe werd aangelegd. Overigens met instemming van Pruisen, die daarmee dacht een extra verdediging te hebben voor een eventuele inval van de Fransen. Na eerst een uitleg over de bouw van het Brialmont-fort gekregen te hebben, wat aanschouwelijk werd gemaakt d.m.v. een maquette, werden we door en over het fort geleid. Dit was een klein fort, driehoekig van vorm. Omdat hij gericht op een vijand van het noordwesten is het maar gedeeltelijk beschadigd geraakt in augustus 1914. Tijdens de Slag om Luik werd het fort vanuit de zijkant beschoten uit het noordoosten, waar de Duitsers de Maas hadden overgestoken.

Fort Eben-Emaël

Na de uitstekende, door vrijwilligers in het fort klaargemaakte lunch ging het naar het 2e fort, Eben-Emaël. Maar eerst bezochten we op weg daarheen nog even snel de Forten Loncin en Lantin.

Eben-Emaël was andere koek, want een andere oorlog. Ondanks de niet bijster bemoedigende ervaringen van de Belgen met hun forten in WO1 hebben ze toch nog na de oorlog 4 nieuwe forten aan de oostzijde van Luik gebouwd die het opnieuw dreigende duitse gevaar moesten stoppen. Waar de forten tijdens WO1 in ieder geval nog de Duitsers een aantal dagen hebben opgehouden en er ook daadwerkelijk gebruik is gemaakt ven het geschut, is zelfs dat in Fort EE niet gebeurd. De goed geïnformeerde Duitsers hebben het niet eens vanop de grond geprobeerd. Door met Fallschirmjäger (para's) op het dak van het fort te landen werden de Belgen zo verrast dat ze binnen enkele uren het fort prijsgaven. Er werd geen schot gelost...

Het fort oogt daarom als nieuw. Een wirwar van kilometers gangen loopt door het uitgestrekte complex. Ook is er ruimte voor een tentoonstelling. Reken op een paar uur om dit allemaal te bekijken.


FH = Fort de Hollogne, FE = Fort Eben-Emaël

Na de forten hebben Gerwin en ik in Eindhoven nog de wedstrijd Nederland-Moldavië bezocht.

Copyright Bas Sjoerts 2005-2020      E-mail b.sjoerts@gmail.com